Ajankohtaista
Iäkkäiden vajaaravitsemus – yleinen ja vakava ongelma
Iäkkäiden vajaaravitsemus – yleinen ja vakava ongelma 💊
Vajaaravitsemus on iäkkäillä yleistä ja aiheuttaa merkittävää terveydellistä haittaa. Suomalaisissa tutkimuksissa palvelutaloissa ja pitkäaikaishoidossa olevilla vanhuksilla vajaaravitsemuksen tai sen riskin esiintyvyys on usein ollut yli 60%. Vajaaravitsemusta esiintyy usein myös kotona asuvilla iäkkäillä.
Vähentyneen ravinnonsaannin taustalla voi olla monia syitä, kuten esimerkiksi akuutti tai krooninen sairaus (esim. ummetus, pahoinvointi, muistisairaus tai nielemisvaikeus). Myös yksinäisyys, masennus, kuiva suu tai erilaiset lääkehoidot (esim. sytostaatit) voivat olla ravinnonsaannin heikentymisen taustalla.
Vajaaravitsemuksella on elämänlaatua ja terveyttä heikentävää vaikutusta monin tavoin. Se voi aiheuttaa painonlaskua, lihasmassan menetystä ja nesteen kertymistä. Lisäksi sillä voi olla haitallista vaikutusta esim. aivojen, keuhkojen, immuunijärjestelmän, lihasten, ruoansulatuskanavan, sydämen ja munuaisten toimintaan sekä haavojen paranemiseen. Hitaampia, useamman kuukauden jälkeen ilmeneviä haittoja ovat mielialan lasku, kognitiivisten toimintojen heikentyminen ja toistuvat tulehdukset.
Apteekissamme on kattava valikoima erilaisia kliinisiä ravintovalmisteita, jotka sopivat ruokavalion tueksi silloin, kun tavallista ruokaa on vaikea syödä tarpeeksi. Ne sisältävät oikeassa suhteessa energiaa, proteiinia, hiilihydraatteja, rasvaa, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Nutridrink-tuotesarjan ja muut kliiniset ravintovalmisteet löydät myös verkkokaupastamme (www.ykkosapteekki.fi). Souvenaid-, Nutridrink- ja Fresubin-tuotteista on myös saatavilla edullisia säästöpakkauksia. Kerralla ostamalla enemmän saat tuotteet huomattavasti edullisemmilla yksikköhinnoilla https://www.ykkosapteekki.fi/tuotteet/3143/Nutrician-saastopakkaukset/
Säästöpakkausten toimituskulut 0€.
Pitkäkestoisissa ravitsemusongelmissa kannattaa olla yhteydessä hoitavaan terveydenhuollon yksikköön, jossa voidaan tarkemmin kartoittaa kokonaistilanne ja etsiä parhaat ratkaisut tilanteen helpottamiseen.
Lue lisää 👇
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01086
#apteekki
#ravitsemus
#järkevälääkehoito
Alzheimerin taudin lääkehoito
💊 Alzheimerin taudin lääkehoito – varhainen aloitus ja hyvä hoitoon sitoutuminen kriittistä hyvän hoitotuloksen kannalta 💊
Alzheimerin taudin lääkehoito on kehittynyt merkittävästi viime vuosikymmenien aikana. Lääkevalikoimassa on useita lääkkeitä ja yksilöllisesti suunnitellun lääkehoidon avulla potilaan sekä hänen läheistensä elämää voidaan helpottaa merkittävästi.
Muistisairauden varhainen diagnosointi on tärkeää, sillä lääkehoidon aloituksen viivästyminen huonontaa hoitotulosta merkittävästi. Lääkehoidot voidaan aloittaa Alzheimerin taudin kaikissa vaiheissa, mutta niistä saadaan eniten hyötyä, kun ne päästään aloittamaan jo taudin varhaisessa vaiheessa.
Alzheimerin taudin lääkehoito voidaan jakaa asetyylikoliiniesteraasientsyymin estäjiin (AKE-estäjät) ja glutamaatin liiallisen vaikutuksen estäjään. AKE-estäjistä ovat käytössä donepetsiili, galantamiini ja rivastigmiini. Glutamaatin estäjistä on käytössä vain memantiini.
AKE-estäjät ovat usein ensisijaisia Alzheimerin taudin hoidossa. Niiden vaikutus perustuu aivojen asetyylikoliinin vaikutuksen lisäämiseen. Monissa muistisairauksissa tämän välittäjäaineen määrä vähenee ja sillä on keskeisiä vaikutuksia muistiin ja oppimiseen. AKE-estäjälääkitys aloitetaan pienellä annoksella ja annosta lisätään hitaasti ylläpitoannokseen. Mikäli haittavaikutukset estävät tehokkaan annoksen käytön, voidaan harkita lääkevaihtoa. Lääkehoidossa tulee lisäksi ottaa huomioon lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset.
Alussa seurataan lääkehoidon siedettävyyttä, mutta tehoa voidaan arvioida vasta 6-9 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Tämän jälkeen lääkevastetta voidaan seurata puolen vuoden – vuoden välein, jos mitään erityisiä ongelmia ei ilmaannu. Mikäli hoidossa on ongelmia (haittavaikutukset, nopeasti etenevä tiedonkäsittelyn ja toimintakyvyn heikkeneminen tai vaikeutuvat käytösoireet), seuranta on syytä järjestää tiheämmin.
Lääkehoidosta hyötyy keskimäärin 80 % potilaista. Tällöin oireisto vakiintuu keskimäärin 1–2 vuodeksi; tosin yksittäistapauksissa lääkevaste jatkuu hyvänä pidempään. Lääkehoidossa ei tule pitää pitkiä taukoja, koska tauon jälkeen lääkkeen vaikutus saattaa jäädä pysyvästi huonommaksi kuin se oli ennen hoidon lopettamista.
Lue lisää:
https://www.terveyskyla.fi/palliatiivinentalo/sairaudet/muistisairaudet
#apteekki
#järkevälääkehoito
Mikä antibioottiresistenssi?
💊 Mikä antibioottiresistenssi? 💊
Antibioottiresistenssillä tarkoitetaan bakteerien lisääntynyttä vastustuskykyä antibiootteja kohtaan ja tämä ilmiö on noussut entistä huolestuttavampana globaalisti esiin viimeisten vuosien aikana. Resistenteistä infektioista johtuu vuosittain maailmassa noin 700 000 kuolemaa ja määrän on ennustettu nousevan 10 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, jos asiaan ei puututa.
Antibioottiresistenssin yleistyminen vaikuttaa koko terveydenhuoltoon: esimerkiksi syöpähoidot, elintensiirrot ja suolistoalueen leikkaukset muuttuvat vaarallisiksi, kun antibiooteilla ei enää pystytä ehkäisemään infektioita. Antibioottiresistenssin yleistyessä ihmiset voivat kuolla tavanomaisiin infektioihin, kuten keuhkokuumeeseen tai leikkausalueen infektioon.
Antibioottiresistenssien ehkäisemisessä keskeistä on antibioottien tarkoituksenmukainen ja oikea-aikainen käyttö. Suomessa on antibioottien käyttö voimakkaasti vähentynyt viimeisten 10 vuoden aikana: vuonna 2018 lääkärin määräämiä antibioottireseptejä toimitettiin 29 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2008.
Antibioottien käytön järkeistyttyä on huomattu, että monet perinteisesti antibiooteilla hoidetuista vaivoista paranevat itsestäänkin. Tällaisia ovat tavalliset infektiot kuten nuhakuumeet tai keuhkoputkentulehdus, jotka ovat virusten aiheuttamia ja antibioottien määrääminen niihin ei nopeuta sairaudesta parantumista.
Jokainen voi osallistua antibioottiresistenssin torjuntaan. Resistenssin ehkäisyssä avainasemassa ovat
• infektioiden ehkäisy
• rokotteet
• resistenttien bakteerien leviämisen estäminen
• antibioottien vastuullinen käyttö.
Mika Wallin
Kirjoittaja toimii apteekkarina Kauhavan Ykkösapteekissa ja kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia
Lue lisää:
https://www.terveyskyla.fi/infektiotalo/antibioottiresistenssi
#apteekki
#järkevälääkehoito
Apteekkarin vinkit - Yskän hoito
Yskä on todella yleinen vaiva ja sitä esiintyy melkein jokaisella vuosittain. Monissa tapauksissa se liittyy ylähengitystieinfektioon, kuten esimerkiksi flunssaan. Yskiminen itsessään ei ole sairaus, vaan fysiologinen reaktio. Yskimisellä on ihmisen selviytymisen kannalta kriittinen merkitys ja sen avulla puhdistamme hengitystiemme ja poistamme sieltä vieraita partikkeleja.
Keston perusteella yskä voidaan luokitella lyhytkestoiseksi tai pitkittyneeksi. Yskä on akuuttia, kun se helpottaa kolmessa viikossa. Pitkittyneestä yskästä puhutaan, kun yskä on kestänyt yli 3 viikkoa.
Pitkittyneen eli yli 3 viikkoa kestävän yskän syy on aina selvitettävä, koska pitkittyneen yskän taustalla voi olla jokin henkeä uhkaava sairaus (esim. keuhkosyöpä, tuberkuloosi tai arpeuttavan keuhkokudossairaus). Pitkittyneen yskän taustalla voi olla myös pitkittynyt nuha, astma tai refluksitauti.
Suurin osa yskistä ei tarvitse erityistä hoitoa ja oireilu helpottaa itsestään. Yskää voi helpottaa mm. yskänlääkkeillä, höyryhengityksellä, hunajalla, kosteuttamalla huoneilmaa tai juomalla nesteitä. Apteekin yskänlääkkeet voidaan jakaa limaa irrottaviin ja yskänärsytystä hillitseviin lääkkeisiin. Limaa irrottava lääke ohentaa sitkeää limaa ja helpottaa sen irtoamista, mutta ei vähennä varsinaista yskimistä. Yskänärsytystä hillitsevä lääke tehoaa kuivaan yskään, joka johtuu kutinasta kurkussa ja nielussa. Astmaatikoille ei yskänlääkkeitä suositella, vaan astmaan liittyvä yskä tulee hoitaa tehostamalla astman avaavien lääkkeiden
annostelua.
Jos yskään liittyy ns. punalippuoireita, kuten verisiä ysköksiä, kipua rintakehässä tai hengenahdistusta, on syytä hakeutua aina mahdollisimman nopeasti lääkärin vastaanotolle. Lääkäriin kannattaa mennä myös silloin, kun yskään liittyy muutamaa päivää pidempään laihtumista, nielemisvaikutuksia tai pitkittynyttä
lämpöilyä. Yskä on yleisin oire, minkä vuoksi hakeudutaan lääkäriin. Tärkeintä on seurata hälyttäviä oireita jo lyhytkestoisessa yskässä ja pitkittyneessä yskässä tulee tehdä tarvittavat tutkimukset vakavien
sairauksien poissulkemiseksi.
Lähteet:
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00102
https://www.duodecimlehti.fi/duo11848
https://www.kaypahoito.fi/khp00003
Ummetuksen itsehoito – ammattilaisen neuvoilla parempaan lopputulokseen
Ummetus on varsin yleinen vaiva ja terveillä aikuisilla sitä esiintyy 8-26%:lla. Ummetus on naisilla yleisempää kuin miehillä, ja vaiva yleistyy iän myötä. Vähän liikkuvilla iäkkäillä ummetusta on jopa 80 %:lla.
Ummetukseen on monia eri syitä. Yksi yleisimmistä syistä on vähäkuituinen ruokavalio – ruokavaliossa ei ole tarpeeksi täysjyväviljoja, tuoreita juureksia, kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Muita syitä ummetukselle ovat liikunnan vähyys, liian vähäinen nesteen nauttiminen, perussairaudet (esim. diabetes) tai jotkin lääkkeet (esim. opioidit).
Ummetuksen itsehoidossa kannattaa ensin ottaa lääkkeettömät hoitokonstit käyttöön - huolehtia terveellisistä elintavoista, kuten riittävästä liikunnasta, juomisesta ja kuidun saannista. Huomioitavaa on se, että lääkkeettömät hoidot eivät vaikuta välittömästi ja niiden vaikutusta voidaan arvioida vasta 1-2 kuukauden kuluttua.
Apteekissa on saatavilla myös monia erilaisia ummetuslääkkeitä ilman reseptiä. Ne voidaan jakaa osmoottisiin laksatiiveihin, suolen sisältöä lisääviin valmisteisiin sekä suolta stimuloiviin lääkkeisiin. Osa ummetuslääkkeistä sopii paremmin pitkäaikaiseen käyttöön, osa puolestaan on vain lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettuja.
Pitkäaikaiseen käyttöön soveltuvia ovat osmoottiset laksatiivit ja suolen sisältöä lisäävät kuituvalmisteet. Osmoottisia laksatiiveja on laktuloosi ja makrogoli, joiden teho perustuu siihen, että ne sitovat suoleen vettä. Kuituvalmisteet lisäävät suolen sisältöä ja pehmentävät ulostemassaa.
Lyhytaikaiseen käyttöön voidaan ummetuksen hoidossa kokeilla suolta stimuloivia laksatiiveja kuten sennaa, bisakodyyliä tai natriumpikosulfaattia. Suolta stimuloivien laksatiivien vaikutus alkaa yleensä nopeammin kuin muiden ummetuslääkeiden. Ne lisäävät suolen liikkeitä ja pidempiaikaisessa käytössä suoli saattaa tottua lääkkeeseen, joten niitä suositellaan vain tilapäiseen käyttöön. Suolen voi lisäksi tyhjentää akuutissa tilanteessa pienoisperäruiskeella.
Apteekissa kannattaa nykäistä farmaseuttia hihasta ja kysyä vinkit ummetuksen hoitoon.
Tiesitkö tämän annosjakelusta?
Osa apteekeista tarjoaa koneellista annosjakelupalvelua, jossa asiakkaan lääkkeet jaetaan pusseihin ottoajankohdan mukaan helpottamaan lääkkeiden ottoa. Annosjakelu edistää lääkitysturvallisuutta; varmistaa sen, että lääkkeitä otetaan oikeaan aikaan ja oikea määrä. Annosjakelupussit toimitetaan asiakkaalle yleensä kahden tai neljän viikon välein.
Tiesitkö, että annosjakelufarmaseutit huolehtivat siitä, että kaikki annosjakelussa olevien lääkkeiden reseptit ovat ajantasalla? Ei enää unohtuneita tai viime tippaan jääneitä uusintoja. Annosjakelu helpottaa lääkityksen hallintaa ja auttaa pitämään lääkelistan ajantasalla.
Annosjakelun käyttöönottaminen säästää myös rahaa! Annosjakelussa maksetaan ainoastaan pussissa olevista lääkkeistä toimitusmaksun lisäksi. Annosjakelu vähentää lääkehävikkiä.
Miten Kela-korvaus huomioidaan annosjakelussa oleville lääkkeille?
Jos lääke on asiakkaalle korvattava annosjakelun ulkopuolella, on se korvattava myös annosjakelussa.
Annosjakelusta voisi olla hyötyä:
- iäkkäille
- muistisairaille
- pitkän lääkityslistan omaaville
- heille, joilla on vaikeuksia annostella lääkkeet itsenäisesti
- heille, jotka haluavat säästää aikaa ja rahaa
Kysy meiltä lisää annosjakelusta 064348000
Asiakkaan kuuntelu esti tärkeän lääkehoidon lopettamisen omin päin...
Asiakas tuli ostamaan reseptilääkkeitä ja samalla heräsi keskustelua asiakkaan kokonaislääkityksestä. Hän kertoi lopettaneen "miniaspiriinin" käytön kuultuaan jostain, että sitä käytetään usein turhaan.
Kyseessä oli sepelvaltimotautia sairastava asiakas ja kerroin hänelle, että hänen tilanteessaan lääke todennäköisesti edelleen tärkeä ja tarpeellinen. Lisäsin vielä, että nykyinen Käypä hoito -suositus korostaa tämän lääkkeen tarpeellisuutta sepelvaltimotaudin hoidossa. Varmistin asian asiakkaan pyynnöstä terveyskeskuksesta, josta vahvistettiin lääkkeen olevan edelleen tarpeen ja asiakas päätti jatkaa lääkitystä.
Apteekissa voidaan tukea merkittävästi hoitoon sitoutumista ja lääkehoitojen onnistumista. Kaiken keskiössä on aito asiakkaan kohtaaminen ja kuuntelu, jossa voi löytyä korjaamista kaipaavia ongelmia.
...Plus se apteekin ihmiskontakti voi olla sen iäkkään koko viikon ainoa... Tehdään siitä lämmin ja ystävällinen.
Mika Wallin
Kirjoittaja toimii apteekkarina Kauhavan Ykkösapteekissa ja kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia
Selkäkivun itsehoito – apteekissa kannattaa kysyä apua ammattilaiselta
Selkäkipu on erittäin yleinen vaiva ja melkein jokainen kokee sitä eriasteisena ja -muotoisena jossain elämänvaiheessa. Selkäkivut oireilevat yleisimmin alaselän alueella ja johtuvat tyypillisimmin lihasten jännittymisestä. Suurin osa selkäkivuista paranee itsestään muutamissa päivissä tai viikoissa, mutta joissain tapauksissa kipu voi kroonistua ja vaikeutua.
Selkäkivun yllättäessä on tärkeää tunnistaa hälyttävät oireet, joiden ilmaantuessa on syytä hakeutua nopeasti hoitoon
Hakeudu hoitoon välittömästi, jos:
• Sinulla on vaikeuksia pidättää ulostetta tai virtsaaminen ei onnistu.
• Alaraajan lihasten voima heikkenee äkillisesti.
• Sinulla on samaan aikaan kovaa vatsakipua.
• Kipu on sietämätöntä, eikä helpota missään asennossa.
• Kipu on seurausta suurienergisestä vammasta (esimerkiksi autokolari tai tippuminen korkealta).
• Alaraajoihisi kehittyy lisääntyvää heikkoutta, tunnottomuutta tai puutumista.
Hakeudu hoitoon seuraavana aamuna, jos:
• Vointisi heikkenee tai kipu pahenee tasaisesti.
• Sinulla on samaan aikaan kuumetta.
Hakeudu hoitoon lähipäivinä, jos:
• Sinulla on selkeitä alaraajoihin säteileviä oireita, lievää lämpöä tai voinnin heikkenemistä.
• Selkäkipu ei helpotu lääkiten levossa.
Kotona hoidettavan selkäkivun ensisijainen hoito on aina lääkkeetön hoito, mutta apteekissa on saatavilla myös monia erilaisia itsehoitolääkkeitä kivun hoidon tueksi. Niiden valinta ei omin päin ole helppoa ja siinä voi mennä helposti metsään 😊
Karkeasti ottaen itsehoitokipulääkkeet voidaan jakaa parasetamoliin ja tulehduskipulääkkeisiin (ibuprofeeni, ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja naprokseeni). Tulehduskipulääkkeitä on saatavilla myös erilaisina kipugeeleinä ja -voiteina.
Nielty tabletti imeytyy suolistosta verenkiertoon aiheuttaen tavoiteltuja kipuja lievittäviä vaikutuksia, mutta myös erilaisia haittavaikutuksia. Tulehduskipulääkkeiden käytössä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta niiden runsaiden haittojen vuoksi. Keskeisiä tulehduskipulääkkeiden haittoja ovat suolistoon kohdistuvat haitat, sydänhaitat, munuaishaitat sekä astman vaikeutuminen.
Arviolta joka neljännelle tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttäjistä kehittyy krooninen maha- tai pohjukaissuolihaava. Monesti apteekin asiakas kertoo, että vatsa kestää tulehduskipulääkkeitä ja siksi voi hyvin käyttää lääkettä. Tämä on kuitenkin hankala tapa ennakoida ongelmia, koska suolistohaitat tulevat useimmiten varoittamatta (vain vajaalla puolella asiakkaista on ennalta hälyttäviä vatsaoireita).
Miten voit varmistaa oikean lääkevalinnan ja turvallisen lääkkeiden käytön?
Pysähdy hetkeksi, kun marssit apteekkiin. Nykäise farmaseuttia hihasta ja kysy henkilökohtaiset vinkit lääkevalintaan. Apteekin työntekijät ovat koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia ja neuvot ovat ilmaisia. Sopivan kipulääkkeen valinnassa tarkistetaan yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa ja sopivuus suhteessa perussairauksiin sekä annetaan ohjeistus lääkkeen annosteluun ja hoidon pituuteen.
Kysy neuvoa ammattilaiselta,
Lue lisää:
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00326
https://www.kaypahoito.fi/hoi50106
Lähteet:
Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 7.2.2020). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
Kipu. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Anestesiologiyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2015 (viitattu 7.2.2020). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
Munuaisten vajaatoiminta usein piilevä ongelma ja vaikuttaa lääkkeiden valintaan sekä käyttöön
Moni sairastaa tietämättään munuaisten vajaatoimintaa, koska se on usein pitkään oireeton. Monissa tapauksissa se havaitaan sattumalta muiden tutkimusten yhteydessä veri- ja virtsakokeen perusteella.
Munuaisten vajaatoiminnan diagnosoiminen mahdollisimman varhain on tärkeää, jotta sitä sairastavat saadaan ajoissa seurantaan ja munuaisten toiminnan tila voidaan huomioida lääkehoitoja suunniteltaessa/toteutettaessa.
Munuaisten vajaatoiminta hidastaa monien lääkeaineiden poistumista elimistöstä, jolloin niiden puoliintumisajat kasvavat, vaikutusajat pidentyvät ja lääkehaittojen riski kasvaa käytettäessä ihan tavallisiakin lääkeannoksia. Tästä syystä munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla henkilöillä lääkehoidon perusteellisen arvioinnin tarve kasvaa - joidenkin lääkkeiden annoksia on pienennettävä ja/tai annosväliä pidennettävä sekä joitain lääkkeitä on syytä välttää kokonaan. Tulehduskipulääkkeet ovat esimerkki tällaisesta vältettävästä lääkeaineryhmästä munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla.
Munuaisten vajaatoiminnan varhaista havaitsemista voi edesauttaa huolehtimalla säännöllisistä seurantakäynneistä. Munuaisten tilanne olisikin syytä kartoittaa vuosittain ainakin diabetesta, verenpaine-, sydän- ja verisuonitautia sairastavien kohdalla.
Riskiryhmien kohdalla munuaisten toiminnan seuranta kannattaa varmistaa vuosittain tapahtuvilla veri- ja virtsakokeilla.
Hallittu ja onnistunut lääkehoito munuaisten vajaatoimintaa sairastavalla vaatii tarkkuutta sekä resepti- että itsehoitolääkevalinnoissa. Apteekissa ja lääkärillä asioidessaan kannattaa kertoa havaitusta munuaisten vajaatoiminnasta turvallisen lääke- ja itsehoitovalmisteen varmistamiseksi.
Lue lisää:
https://www.muma.fi/sairaudet/munuaiset/munuaisten_vajaatoiminta
Mikä antibioottiresistenssi?
Antibioottiresistenssillä tarkoitetaan bakteerien lisääntynyttä vastustuskykyä antibiootteja kohtaan ja tämä ilmiö on noussut entistä huolestuttavampana globaalisti esiin viimeisten vuosien aikana. Resistenteistä infektioista johtuu vuosittain maailmassa noin 700 000 kuolemaa ja määrän on ennustettu nousevan 10 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, jos asiaan ei puututa.
Antibioottiresistenssin yleistyminen vaikuttaa koko terveydenhuoltoon: esimerkiksi syöpähoidot, elintensiirrot ja suolistoalueen leikkaukset muuttuvat vaarallisiksi, kun antibiooteilla ei enää pystytä ehkäisemään infektioita. Antibioottiresistenssin yleistyessä ihmiset voivat kuolla tavanomaisiin infektioihin, kuten keuhkokuumeeseen tai leikkausalueen infektioon.
Antibioottiresistenssien ehkäisemisessä keskeistä on antibioottien tarkoituksenmukainen ja oikea-aikainen käyttö. Suomessa on antibioottien käyttö voimakkaasti vähentynyt viimeisten 10 vuoden aikana: vuonna 2018 lääkärin määräämiä antibioottireseptejä toimitettiin 29 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2008.
Antibioottien käytön järkeistyttyä on huomattu, että monet perinteisesti antibiooteilla hoidetuista vaivoista paranevat itsestäänkin. Tällaisia ovat tavalliset infektiot kuten nuhakuumeet tai keuhkoputkentulehdus, jotka ovat virusten aiheuttamia ja antibioottien määrääminen niihin ei nopeuta sairaudesta parantumista.
Jokainen voi osallistua antibioottiresistenssin torjuntaan. Resistenssin ehkäisyssä avainasemassa ovat
• infektioiden ehkäisy
• rokotteet
• resistenttien bakteerien leviämisen estäminen
• antibioottien vastuullinen käyttö.
Lue lisää:
https://www.terveyskyla.fi/infektiotalo/antibioottiresistenssi
Mika Wallin
Kirjoittaja toimii apteekkarina Kauhavan Ykkösapteekissa ja kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia
Apteekkarin vinkit: Yskän hoito
Yskä on todella yleinen vaiva ja sitä esiintyy melkein jokaisella vuosittain. Monissa tapauksissa se liittyy ylähengitystieinfektioon, kuten esimerkiksi flunssaan. Yskiminen itsessään ei ole sairaus, vaan fysiologinen reaktio. Yskimisellä on ihmisen selviytymisen kannalta kriittinen merkitys ja sen avulla puhdistamme hengitystiemme ja poistamme sieltä vieraita partikkeleja.
Keston perusteella yskä voidaan luokitella lyhytkestoiseksi tai pitkittyneeksi. Yskä on akuuttia, kun se helpottaa kolmessa viikossa. Pitkittyneestä yskästä puhutaan, kun yskä on kestänyt yli 3 viikkoa.
Pitkittyneen eli yli 3 viikkoa kestävän yskän syy on aina selvitettävä, koska pitkittyneen yskän taustalla voi olla jokin henkeä uhkaava sairaus (esim. keuhkosyöpä, tuberkuloosi tai arpeuttavan keuhkokudossairaus). Pitkittyneen yskän taustalla voi olla myös pitkittynyt nuha, astma tai refluksitauti.
Suurin osa yskistä ei tarvitse erityistä hoitoa ja oireilu helpottaa itsestään. Yskää voi helpottaa mm. yskänlääkkeillä, höyryhengityksellä, hunajalla, kosteuttamalla huoneilmaa tai juomalla nesteitä. Apteekin yskänlääkkeet voidaan jakaa limaa irrottaviin ja yskänärsytystä hillitseviin lääkkeisiin. Limaa irrottava lääke ohentaa sitkeää limaa ja helpottaa sen irtoamista, mutta ei vähennä varsinaista yskimistä. Yskänärsytystä hillitsevä lääke tehoaa kuivaan yskään, joka johtuu kutinasta kurkussa ja nielussa. Astmaatikoille ei yskänlääkkeitä suositella, vaan astmaan liittyvä yskä tulee hoitaa tehostamalla astman avaavien lääkkeiden
annostelua.
Jos yskään liittyy ns. punalippuoireita, kuten verisiä ysköksiä, kipua rintakehässä tai hengenahdistusta, on syytä hakeutua aina mahdollisimman nopeasti lääkärin vastaanotolle. Lääkäriin kannattaa mennä myös silloin, kun yskään liittyy muutamaa päivää pidempään laihtumista, nielemisvaikutuksia tai pitkittynyttä
lämpöilyä. Yskä on yleisin oire, minkä vuoksi hakeudutaan lääkäriin. Tärkeintä on seurata hälyttäviä oireita jo lyhytkestoisessa yskässä ja pitkittyneessä yskässä tulee tehdä tarvittavat tutkimukset vakavien
sairauksien poissulkemiseksi.
Lähteet:
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00102
https://www.duodecimlehti.fi/duo11848
https://www.kaypahoito.fi/khp00003
#ykkösapteekki
#apteekki
#apteekkarinvinkit
#järkevälääkehoito
Äkillisen ripulin itsehoito
Äkillisen ripulin taustalla on useimmiten jokin taudinaiheuttaja ja se menee yleensä nopeasti ohi. Lasten kohdalla ripulitaudin syy on lähes aina virusinfektio.
Äkillisessä ja vetisessä ripulissa on vaarana nestehukka, joka voi kehittyä nopeastikin. Varsinkin pienten lasten ja iäkkäiden kohdalla riski nestehukan kehittymiseksi on suurempi. Ripulin ensisijainen hoito onkin nesteytys ja ripulitaudissa elimistö tarvitsee useita litroja nestettä vuorokaudessa, jotka kannattaa nauttia pieniä määriä kerrallaan. Nesteytyksen tarve riippuu kehon painosta ja nesteytystarpeen voit tarkistaa apteekin ammattilaiselta. Apteekista voi ostaa myös nesteytyksen turvaamiseksi ripulijuomia, jotka sisältävät oikeassa suhteessa sokereita ja suoloja.
Jos kärsit infektiosta aiheutuvasta ripulista, paranee se usein itsestään. Tärkeää on kuitenkin, että huolehdit riittävästä nesteiden saannista. Jos huomaat, että ripuliin liittyy hälyttäviä oireita, kuten laihtumista, kuumetta, väsymystä, kipuja tai verta ulosteessa, on mentävä lääkäriin. Tällöin ripuli voi olla merkki jostain sairaudesta.
Pienten lasten kohdalla kannattaa ottaa yhteyttä ripulitaudissa terveydenhuoltoon matalalla kynnyksellä. Näitä tilanteita ovat erityisesti, kun:
• Ripuloiva lapsi on alle puolivuotias.
• Ripuli tai oksentelu on yhtämittaista.
• Kotihoito ei onnistu (lapsi ei juo tai oksentaa kaiken).
• Ulosteessa on verta.
• Lapsi väsähtää.
• Ripulointi jatkuu yli 3 vuorokautta.
• Punnituksen perusteella paino laskee.
• Ripuliin liittyy korkea kuume (yli 39 °C).
• Ripulitartunta on saatu etelänmatkalla.
Lue lisää:
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00059/pitkittynyt-krooninen-ripuli?q=ripuli
https://www.terveyskirjasto.fi/skl00020/suolistotulehdukset-lapsella?q=suolistotulehdukset
#profarmasia
#ykkösapteekki
#apteekki
#järkevälääkehoito
Mikä lääke? - AKE-estäjät Alzheimerin taudin hoidossa
Mikä lääke? - AKE-estäjät Alzheimerin taudin hoidossa
AKE-estäjät ovat keskeisiä lääkkeitä Alzheimerin taudin hoidossa. Käytössä on kolme AKE-estäjää: donepetsiili, galantamiini ja rivastigmiini. Niiden vaikutus perustuu aivojen kolinergisen järjestelmän toiminnan tehostamiseen (=estävät elimistön asetyylikoliinivälittäjäaineen hajoamista). Kolinerginen järjestelmä aktivoi laaja-alaisesti aivokuoren hermosoluja ja parantaa niiden toimintakykyä.
AKE-estäjien annosta nostetaan pikkuhiljaa tavoiteltuun hoitoannokseen haittavaikutusten minimoimiseksi. Useimmat lääkitykseen liittyvät ongelmat ilmenevätkin lääkkeen aloituksen tai annoksen noston yhteydessä.
AKE-estäjien yleisimpiä haittoja ovat erilaiset vatsaoireet (pahoinvointi, ruokahaluttomuus, ripuli ja oksentelu). Laastarimuodossa haittavaikutukset ovat vähäisempiä, mutta laastarin liima-aine saattaa aiheuttaa iho-oireita.
Tablettimuotoiset AKE-estäjät otetaan aina ruokailun jälkeen ruoansulatuskanavan haittavaikutusten välttämiseksi. Aktivoivan vaikutuksen vuoksi nämä lääkkeet kannattaa ottaa aamulla tai päivällä unihäiriöiden välttämiseksi.
Hoitoon sitoutuminen on näillä lääkkeillä erityisen tärkeää eikä hoidossa tulisi pitää pitkiä taukoja, sillä lääkevaste saattaa heikentyä hoitotaukojen yhteydessä pysyvästi.
Lue lisää: https://alzheimerinfo.fi/hoito/alzheimerin-taudin-laakehoito-lisaa-potilaan-omatoimisuutta/?fbclid=IwAR16QXeDWIOrnzoXBLbEatHdiuplqWCHGFx3QFjAWy-FB2nO_XxQwiUIpyU
Mika Wallin
Kirjoittaja toimii apteekkarina Kauhavan Ykkösapteekissa ja kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia
Ummetuksen itsehoito
Apteekissa törmää lähes päivittäin ummetuksesta kärsiviin asiakkaisiin. Varsin usein he ovat iäkkäitä. Ummetus onkin iäkkäillä yleisempää ja on arvioitu, että vähän liikkuvista vanhuksista jopa n.80% kärsii ummetuksesta. Liikunnalla ja ruokavaliolla on suuri merkitys ummetuksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Lääkkeet ovat aina toissijaisia hoitomuotoja ja ensin tulisi tarkastella ummetuksen edellä mainittuja lääkkeettömiä hoitokonsteja.
Kuidun saannin lisäämisellä saadaan usein helpotusta ummetukseen. Vaikutus tulee viiveellä ja tehoa voidaan yleensä arvioida vasta 1-2 kuukauden kuluttua. Kasvikunnan tuotteissa, viljassa, kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa, on kuituja.
Aina ruokavaliomuutosten avulla saatavan kuidun määrä ei riitä (suomalaiset saavat ravinnosta runsas 20 grammaa kuituja, kun taas ummetuksen hoidossa tarvittava kuidun määrä on n. 30–35 grammaa). Näissä tapauksissa on helppo turvautua apteekin kuituvalmisteisiin. Kuituvalmisteiden käyttö kannattaa aloittaa vähitellen alussa ilmenevien ilmavaivojen minimoimiseksi. Ummetuspotilaan kannattaa juoda nestettä vähintään kaksi litraa päivässä, etenkin jos käyttää kuitulisänä apteekkivalmisteita.
Apteekista saa ilman reseptiä useilla eri tavoilla vaikuttavia ummetuslääkkeitä. Laktuloosi ja makrogoli ovat paksusuolen nestettä lisääviä lääkkeitä, joita voi käyttää sitkeään ummetukseen. Vaikutus alkaa yleensä muutaman tunnin kuluttua mutta näkyy joskus vasta 1–2 päivän kuluttua. Näitä lääkkeitä ei ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön, mutta hankalassa ummetuksessa niitä voi lääkärin ohjeistamana joskus käyttää pitkiäkin aikoja.
Suolta stimuloivat lääkkeet natriumpikosulfaatti, sennosidi ja bisakodyyli on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Pitkäaikaisessa käytössä suoli tottuu niihin, jonka jälkeen suoli ei enää toimi ilman lääkkeitä.
Joskus ummetus johtuu muusta lääkityksestä. Esimerkiksi kipulääkkeinä käytetyt opioidit aiheuttavat isolle osalle käyttäjistä varsin vaikeaakin ummetusta. Tämänkin vuoksi kannattaa kertoa vaivastaan terveydenhuollon ammattilaiselle, joka pystyy tarkistamaan ummetuksen syyt ja löytämään oikean hoidon vaivaan.
Lue lisää: https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/vatsaoireet/ummetus
Mika Wallin
Kirjoittaja toimii apteekkarina Kauhavan Ykkösapteekissa ja kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia
#profarmasia
#järkevälääkehoito
Mikä antibioottiresistenssi?
Antibioottiresistenssillä tarkoitetaan bakteerien lisääntynyttä vastustuskykyä antibiootteja kohtaan ja tämä ilmiö on noussut entistä huolestuttavampana globaalisti esiin viimeisten vuosien aikana. Resistenteistä infektioista johtuu vuosittain maailmassa noin 700 000 kuolemaa ja määrän on ennustettu nousevan 10 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, jos asiaan ei puututa.
Antibioottiresistenssin yleistyminen vaikuttaa koko terveydenhuoltoon: esimerkiksi syöpähoidot, elintensiirrot ja suolistoalueen leikkaukset muuttuvat vaarallisiksi, kun antibiooteilla ei enää pystytä ehkäisemään infektioita. Antibioottiresistenssin yleistyessä ihmiset voivat kuolla tavanomaisiin infektioihin, kuten keuhkokuumeeseen tai leikkausalueen infektioon.
Antibioottiresistenssien ehkäisemisessä keskeistä on antibioottien tarkoituksenmukainen ja oikea-aikainen käyttö. Suomessa on antibioottien käyttö voimakkaasti vähentynyt viimeisten 10 vuoden aikana: vuonna 2018 lääkärin määräämiä antibioottireseptejä toimitettiin 29 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2008.
Antibioottien käytön järkeistyttyä on huomattu, että monet perinteisesti antibiooteilla hoidetuista vaivoista paranevat itsestäänkin. Tällaisia ovat tavalliset infektiot kuten nuhakuumeet tai keuhkoputkentulehdus, jotka ovat virusten aiheuttamia ja antibioottien määrääminen niihin ei nopeuta sairaudesta parantumista.
Jokainen voi osallistua antibioottiresistenssin torjuntaan. Resistenssin ehkäisyssä avainasemassa ovat
• infektioiden ehkäisy
• rokotteet
• resistenttien bakteerien leviämisen estäminen
• antibioottien vastuullinen käyttö.
Lue lisää:
https://www.terveyskyla.fi/infektiotalo/antibioottiresistenssi
Mika Wallin
Kirjoittaja toimii apteekkarina Kauhavan Ykkösapteekissa ja kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia
#profarmasia
#järkevälääkehoito
Miten tunnistat uniapnean?
5 vinkkiä uniapnean tunnistamiseen
Uniapnea aiheuttaa unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka useimmiten johtuvat ylähengitysteiden ahtautumisesta. Uniapnea voi johtua monesta syystä. Yleisimpiä syitä ovat rakenteelliset ongelmat, limakalvojen turvotus ja ylipaino. Lisäksi tietyt lääkkeet ja alkoholin runsas kulutus saattavat voimistaa oireita.
Uniapnea häiritsee unta ja tekee siitä katkonaisempaa. Uniapnean aikainen diagnoosi on tärkeää, koska hoitamaton uniapnea lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa ja riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Uniapnealla on yhteyttä myös kohonneeseen verenpaineeseen, masennukseen, keskittymis- ja oppimisvaikeuksiin ja muistihäiriöihin.
Tässä 5 merkkiä uniapnean tunnistamiseen:
- Päiväaikainen väsymys
- Muistikatkokset
- Katkonainen uni
- Ärtyneisyys
- Keskittymisvaikeudet
Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi uniapneaa, ota yhteyttä omaan lääkäriin.
Löydät verkkoapteekistamme tuotteita uniapnean hoitoon täältä.
Lähde: terveyskirjasto, Käypä Hoito
Verkkokaupasta lääkkeet vaivatta ja taatulla laadulla
Pian on vierähtänyt ensimmäinen vuosi apteekkarina täyteen. Paljon on mahtunut hienoja hetkiä tähän ensimmäiseen vuoteen ja päivääkään ei ole tarvinnut katua Kauhavalle yrittäjäksi lähtemistä. Olemme järjestäneet monenlaisia hyväntekeväisyyskeräyksiä ja muita tempauksia sekä saaneet palkata lisää työntekijöitä. Upean työporukan ja mahtavien asiakkaiden ansiosta päivittäinen työ tuntuu huippumotivoivalta ja -hauskalta.
Olemme kehittäneet aktiivisesti apteekkimme palveluita. Koko ajan kaiken kehityksen keskellä on ollut kirkkaimpana mielessä apteekkimme tärkein tavoite – entistä tyytyväisempi asiakas.
Meillä on ollut myös ilo avata Kauhavan alueen ensimmäinen apteekkiverkkokauppa Ykkosapteekki.fi. Verkkokauppamme avulla asiakas voi halutessaan tilata nyt reseptilääkkeet ja muut apteekkituotteet vaivattomasti etänä vaikka kotisoffalta käsin. Toimitustavaksi voi valita noudon apteekista, kotiinkuljetuksen, noudon Postin toimipisteestä tai pakettiautomaatista. Nyt myös kauempana asuvat asiakkaat ovat muutaman klikkauksen päässä apteekistamme - Asiointi onnistuu helposti vaikka Utsjoelta käsin.
Haluamme verkkokaupassakin palvella asiakkaitamme taatulla laadulla – tilausten käsittely sekä lääkeneuvonta tapahtuu apteekkimme ammattilaisten toimesta. Käy testaamassa verkkokauppaamme ja anna palautetta meille siitä. Asiakaspalautteen avulla voimme jatkossakin kehittää palveluitamme.
Vierivä kivi ei sammaloidu. Vaikka yksi etappi verkkokaupan avaamisen myötä on saavutettu, etsimme jatkossakin aktiivisesti tapoja taata asiakkaillemme entistä parempaa ja monipuolisempaa palvelua.
Meille asiakas on tärkein.
apteekkari Mika Wallin, Ykkosapteekki.fi / Kauhavan Ykkösapteekki